NEA ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σας ενημερωνουμε πως η ΝΕΑ ιστοσελίδα του Ι.Ν. Παντοκράτορος Πατρών είναι πλεόν διαθέσιμη. Η παρούσα ιστοσελίδα θα παραμείνει ως έχει χωρίς όμως να ενημερώνεται. Εντός ορισμένου χρόνου και αφού πρώτα ολοκληρωθεί ομαλά η μεταφορά όλου του περιεχομένου στην ΝΕΑ ιστοσελίδα, τότε και θα αφαιρεθεί. Ενδέχεται να προκύψουν μίκρα τεχνικά θέματα το προσεχή διάστημα.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ   ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ  ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2003

« Πάς ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών    εαυτόν  ταπεινωθήσεται»

Η ΜΟΡΦΗ  του Τελώνου της σημερινής ευαγγελικής παραβολής, αγαπητοί μου αδελφοί τόση συμπαθητική  μέσα στην αθλιότητά της, μας διδάσκει μια μεγάλη αρετή.

Την ταπεινοφροσύνη.

Είναι  ακριβώς η αρετή που λείπει από τον άνθρωπο της εποχής μας και τον πολιτισμό του.

Ο κόσμος γέμισε από Φαρισαίους  που κομπάζουν για τα προτερήματα και τα επιτεύγματά τους, ενώ οι Τελώνες που σκύβουν στοχαστικά το κεφάλι  μπροστά στα λάθη τους είναι ελάχιστοι.

Μια θλιβερή διαπίστωση

Αν ψάξουμε ανάμεσά μας, θα βρούμε ακόμα και στον πιο άσημο, τον πιο πτωχό, τον πιο αμαθή,  ένα εγωιστή.

Και δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ, αρκεί να παρακολουθήσουμε την συμπεριφορά του σ' αυτούς που  στέκονται πιο χαμηλά στην κοινωνική πυραμίδα.

Ο πλούσιος είναι συχνά τύραννος για τον πτωχό.

Ο καταστηματάρχης κολακεύει τον πελάτη του, όμως φέρεται βάναυσα στον υπάλληλό του.

Ο υπάλληλος ταπεινώνεται, συχνά δουλοπρεπέστατα, μπροστά στον πρϊστάμενό του, αλλά δείχνεται τυραννικός στους υφισταμένους του.

Τούτη η τυραννική καταπίεσης, καρπός του εγωισμού, γίνεται χειρότερη όσο κατεβαίνει από τα επάνω προς τα κάτω ακολουθώντας την

« κατιούσα κλίμακα»

Δεν είμαστε παρά ένα σύμπλεγμα εγωιστών που διεξάγουν αγώνα επιβολής.

Εδώ βρίσκεται η αιτία όλων των σημερινών κρίσεων.

Από την κρίση του πολιτισμού ως αυτή  της οικογένειας και από την οικονομική ως εκείνη της εκκλησιαστικής διοικήσεως σε οικουμενική  κλίμακα, γιατί τούτη η τελευταία κρίσης δεν είναι αποκλειστικά φαινόμενο ελληνικό.

Έτσι πληρώνουμε τις συνέπειες της αλαζονείας μας, με δάκρυ και αίμα.

Ύστερα από τόσους ανθρώπινους αγώνες και θυσίες η γη παραμένει «κοιλάδα κλαυθμώνος», ενώ θα μπορούσε να ήταν παράδεισος.

Χρειάζεται  αυτογνωσία

Γιατί  άραγε λείπει από τον άνθρωπο η ταπεινοφροσύνη;

Η απάντηση είναι απλή:  Γιατί του λείπει η αυτογνωσία. Δεν ξέρει στην πραγματικότητα ποιος είναι, από πού έρχεται και που πηγαίνει.

Όταν  κανείς αγνοεί όλα   τούτα    , είναι φυσικό  να υψώνει είδωλο τον εαυτό του, να βλέπει κάτω από μεγεθυντικό φακό  τις αρετές του και κάτω από σμικρυντικό τις αδυναμίες του. « Οι άνθρωποι  υπερηφανεύονται περισσότερο για τα προσόντα που φαντάζονται πως έχουν, παρά για εκείνα που έχουν πραγματικά.», έλεγε ακόμη ο άθεος Βολταίρος. Η αυτογνωσία είναι η βάσης της ταπεινοφροσύνης.

Και θα έπρεπε το ωραίο σύνθημα    « Γνώθι σ' αυτόν» , που οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν χαράξει στην μετώπη του δελφικού ναού του Απόλλωνος, να γίνει  έμβλημα της εποχής μας.

Όταν γνωρίσει ο άνθρωπος ποιος είναι, θα αποκτήσει συνείδηση της αξίας του, αλλά και της σχετικότητός του, των ικανοτήτων του, αλλά και των αδυναμιών του, των προσόντων του, αλλά και των ατελειών του.

Θα μάθει πως είναι κράμα ουρανίου και γηίνου, μίγμα λάσπης και πνοής Θεού και θα ξέρει ότι χωρίς το Θεό δεν είναι τίποτα, ενώ με τον Θεό είναι το πάν.

Ολόκληρη η ζωή μας δεν είναι παρά μια πάλη για να μετουσιώσουμε το χώμα σε φως.

Για να κάνουμε το « σκουλήκι   που κρύβεται μέσα μας να πετάξει φτερά και να γίνει πεταλούδα.»Ό,τι ωραίο και μεγάλο πετύχουμε  σ΄ αυτόν τον αγώνα το χρωστάμε στην θειική πνοή που υπάρχει μέσα μας.

Στις δυνάμεις και τις ικανότητες με τις οποίες μας προίκισε ο Δημιουργός μας  Θεός.

Είναι λοιπόν « Θε ο ύ   το  δ ώ ρ ο ν»κι΄αν καυχηθούμε γι΄ αυτό, σφετεριζόμαστε   δόξα που ανήκει σε άλλον.

Δείγμα μεγαλοσύνης

Είπαν πως η ταπείνωσης είναι η αρετή των αρετών. Ο ιερός Αυγουστίνος την ονομάζει   « μείζονα των αρετών. » Και σε ένα βιβλίο του γράφει: « Αν με ρωτήσεις τι είναι το πρώτο στην χριστιανική θρησκεία θα απαντήσω:

Η ταπεινοφροσύνη. Τι δεύτερον; Η ταπεινοφροσύνη. Τι τρίτον; Η ταπεινοφροσύνη.   Χωρίς αυτήν και η πιο μεγάλη αρετή καταντά κακία».

Ένας σοφός είπε: « Η ταπείνωσης είναι σαν το μεταξωτό κορδόνι που συνδέει τα πολύτιμα πετράδια σ΄ ένα περιδέραιο. Όταν σπάσει, οι διάφορες αρετές σκορπίζονται»

Στο πέρασμα των αιώνων όλα τα  πνεύματα τα μεγάλα και οι δυνατές ψυχές την ταπεινοφροσύνη είχαν σαν διακριτικό γνώρισμα.

Από τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, που με το παράδειγμά του « το ύψος της ταπεινοφροσύνης υπέδειξεν»,    ως τον διαπρεπή χριστιανό λογοτέχνη Πώλ Κλωντέλ, που συνήθιζε να προσεύχεται με τούτα τα λόγια: « Κύριε, μια παράκληση έχω να σου κάνω. Μη με αφήσεις ποτέ να αντιληφθώ κάποιες αρετές που έτυχε να έχω»

Και αυτή ακόμη η φύσης με χίλια παραδείγματα διδάσκει την ταπεινοφροσύνη.

Σε ένα χωράφι τα γεμάτα στάχυα σκύβουν , γέρνουν προς το χώμα, από το βάρος του καρπού, ενώ τα κούφια υψώνουν τα κεφάλια τους και καμαρώνουν στον ήλιο.

Τα άδεια δοχεία είναι εκείνα που κάνουν μεγάλο θόρυβο.

Η αλαζονεία είναι η αρρώστια της μετριότητας και η γελοιοποίησης η επικειέστερη τιμωρία για τους νάνους που θέλουν να παραστήσουν τους γίγαντες.

Πραγματικά μεγάλος ανάμεσα στους ανθρώπους είναι εκείνος που νιώθει την μικρότητά του.

Γι' αυτό όσο πιο ψηλά ανεβαίνει τόσο περισσότερο ταπεινώνεται.

Λένε πως κάποτε ένας ερώτησε τον Σωκράτη γιατί δεν συγγράφει .

Και εκείνος απάντησε: «    Ότι ορώ τα χαρτία πολύ των γραφησομένων τιμιώτερα», δηλαδή ότι βλέπω ότι τα χαρτιά έχουν μεγαλύτερη αξία απ' αυτά που θα γραφούν σ' αυτά.

Και όμως ήταν αυτός που οι σύγχρονοί του τον ονόμασαν   « ΑΝΔΡΏΝ ΑΠΑΝΤΩΝ   ΣΟΦΟΤΑΤΩΝ»

Ο σοφός Σειράχ συνιστά:  « Όσω μέγας ει,  τοσούτω  ταπεινού σεαυτόν, και έναντι Κυρίου ευρήσεις χάριν».

Ο   δε Κύριος διακήρυξε:  « Ος  εάν θέλη εν υμίν είναι πρώτος, έσται  υμών δούλος»και έδωσε ο Ίδιος το μεγαλύτερο  παράδειγμα ταπεινώσεως, και όχι μόνο, η Παναγία μας, οι Απόστολοί μας, οι Πατέρες της Εκκλησίας μας   και γενικότερα όλοι οι Άγιοι.

Οι Πατέρες ονομάζουν την Εκκλησία του Χριστού Εκκλησία της Ταπείνωσης.

Προσοχή στις απομιμήσεις

« Προσοχή στις απομιμήσεις» είναι ένα σύνθημα που γνωρίζει καλά η «καταναλωτική κοινωνία» του καιρού μας.

Το ίδιο σύνθημα θα μπορούσαμε να πούμε πως ισχύει κυρίως για την ταπεινοφροσύνη.

Γιατί σε κάθε εποχή κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις. Φέρουν επιδεκτικά την ετικέτα: « Προσοχή, εδώ ταπεινοφροσύνη» Αλλά αυτή ακριβώς η ετικέτα είναι  η απόδειξης ότι πρόκειται για καμουφλαρισμένο εγωισμό.

Είναι υπέροχο αυτό που ο Μ. Βασίλειος  λέει: « Η αληθινή ταπεινοφροσύνη κρύβει όχι μονάχα τις άλλες αρετές αλλά ακόμα και τον εαυτό της».

Αγαπητοί μου αδελφοί

Η ταπείνωσης του « Τελώνου»   γίνεται σήμερα φάρος στην θαλασσοπορία μας στο πέλαγος της ζωής.

Δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τις ανταύγειές του και να ταπεινωθούμε. Τότε μόνο θα διαπιστώσουμε  πως τα λάθη μας είναι ασύγκριτα  πιο πολλά από τις αρετές μας και θα σκύψουμε το κεφάλι  με συντριβή επαναλαμβάνοντας τα λόγια: « Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ».

Και θα είναι τούτο το σκύψιμο το πιο τιμητικό ανέβασμα στη ζωή μας. ΑΜΗΝ

Αρχ. ΓερβάΣΙΟΣ Χριστοδουλόπουλος.

Ανακοινώσεις - Ομιλίες


Αριθμός Επισκεπτών

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2424523