NEA ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σας ενημερωνουμε πως η ΝΕΑ ιστοσελίδα του Ι.Ν. Παντοκράτορος Πατρών είναι πλεόν διαθέσιμη. Η παρούσα ιστοσελίδα θα παραμείνει ως έχει χωρίς όμως να ενημερώνεται. Εντός ορισμένου χρόνου και αφού πρώτα ολοκληρωθεί ομαλά η μεταφορά όλου του περιεχομένου στην ΝΕΑ ιστοσελίδα, τότε και θα αφαιρεθεί. Ενδέχεται να προκύψουν μίκρα τεχνικά θέματα το προσεχή διάστημα.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο λόγος του Θεού σήμερα

Αποτυπώματα ή ματιές;

 

του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Γερβάσιου Χριστοδουλόπουλου

Ο λόγος του Θεού σήμερα ενώ δεν αποκρούεται ευθέως από τον άνθρωπο, ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται και σοβαρά.

Ό σύγχρονος άνθρωπος μάλλον αδιαφορεί για το λόγο του Θεού, ό όποιος δεν αντιμετωπίζεται ως κίνδυνος για την κοινωνία αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί και προτεραιότητα. Για να είμαστε ειλικρινείς, ό λόγος του Θεού είναι αποδεκτός μόνο σε όσους έχουν προκόψει πνευματικά και απ' όσους είναι αποφασισμένοι να πα­λέψουν γιατί για τους άλλους μάλλον θα τους ξεβολέψει - αν βέβαια τον πάρουν στα σοβαρά.

Σκέφτομαι, ότι σχεδόν τίποτα απ' όσα κηρύττει το Ευαγγέλιο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από έναν άνθρωπο πού έχει αποδεχτεί πλήρως τα μηνύματα της εποχής μας.

Χωρίς να θέλω να παρουσιάσω το παρελθόν ως κάτι το ιδανικό - κάθε εποχή έχει τα προβλήματα της - παλιότερα πάντως αν ήταν π.χ. κάποιος καλός άνθρωπος, αυτό ήταν κάτι ουσιαστικό για την κοινωνία, το αναγνώριζε θέλω να πω.

Ή σημε­ρινή κοινωνία αναγνωρίζει όχι τον καλό άνθρωπο, αλλά λ.χ. αυτόν πού διασκεδάζει. Πού τα δίνει όλα στη διασκέδαση. "Αν κάποιος δε δια­σκεδάζει όπως όλοι, τότε για την κοινωνία αυτός έχει πρόβλημα.

Πρέ­πει να τον εξετάσει κάποιος ειδικός. Αυτός πού ανθίσταται στην ηθι­κή της διασκέδασης, αντιμετωπίζεται ως απειλή.

Ή διασκέδαση, λοι­πόν, έχει αντικαταστήσει την ηθική. Άλλα ή ηθική υποτίθεται ότι συ­γκρούεται με τα ένστικτα του ανθρώπου, ενώ ή διασκέδαση τα τρέφει, τα ικανοποιεί.

Γιατί λοιπόν να ασχολούμαστε με την ηθική; Κι αν ό σύγ­χρονος άνθρωπος δε νοιάζεται για την ηθική - πού έχει και κάποια πρα­κτικά οφέλη για την κοινωνία - πόσο μάλλον για το λόγο του Θεού, πού έχει και απόλυτο κύρος;

Ό κόσμος ό σημερινός είναι ένας κόσμος του ηδονισμού, όπου όλοι προσποιούνται πώς τάχα είναι ευτυχισμένοι - θα 'χετε ακούσει το σλόγκαν της εποχής: «περνάω καλά» - και μάλιστα είναι ευτυχισμένοι ή πρόκειται να γίνουν σύντομα ευτυχισμένοι χωρίς προσπάθεια.

Πόσους βλέπουμε στην τηλεόραση να είναι επιτυχημένοι, γνωστοί, πλούσιοι, χωρίς πραγματικό ταλέντο, χωρίς παιδεία, χωρίς κόπο; και .μην πείτε ότι όλα τούτα, όλη ή νοοτροπία της εποχής, δεν έχει επη­ρεάσει και τους χριστιανούς!

Ζούμε μέσα στον κόσμο κι επηρεαζόμα­στε απ' αυτόν. Καμιά φορά μεταφέρουμε τη νοοτροπία του κόσμου στην Εκκλησία χωρίς καλά καλά να το καταλαβαίνουμε: θέλουμε να αποκτήσουμε πνευματικά χαρίσματα χωρίς πολύ κόπο, πιθανόν να αποσκοπούμε σε μια άμεση επέμβαση του Θεού στη ζωή μας όταν πα­ραστεί μεγάλη ανάγκη, ίσως να νιώθουμε και σωματική έξαρση κάποι­ες φορές στις θρησκευτικές μας ενασχολήσεις, όπως όταν διασκεδά­ζουμε.

Συχνά όμως αρνούμαστε τη δέσμευση και την ανάληψη ευθύ­νης πού συνοδεύει τη χριστιανική μας ιδιότητα. Στην Εκκλησία τα πράγματα είναι διαφορετικά απ' ό,τι στον κόσμο. Ό Χριστός άλλωστε ήταν για την εποχή του, και για κάθε εποχή, ένας κοινωνικά αποτυχημένος, πού είχε και πολύ άσχημο τέλος.

Εμείς, όσοι λογιζόμαστε μαθητές Του, δεν μπορεί να σκεφτόμαστε με τα κριτήρια του σύγχρονου life style.

Ζούμε μέσα στον κόσμο, αλλά έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να μην παρασυρόμαστε από το ρεύμα της εποχής και να διακρίνουμε τι θέλει ο Θεός από μας και τι θέλει ό κόσμος. Εκείνο πού απαιτείται επομένως, είναι ή δέσμευση του χριστιανού απέναντι στο Θεό και τις εντολές του και ή αντίσταση στα θέλγητρα του κόσμου, πού σήμερα παρουσιάζονται ως ό μόνος αποδεκτός τρόπος ζωής. Μόνο έτσι ή ταυτότητα μας θα πηγάζει όντως από το Ευαγγέλιο και όχι από τον κόσμο.

Ανακοινώσεις - Ομιλίες


Αριθμός Επισκεπτών

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2424505