NEA ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σας ενημερωνουμε πως η ΝΕΑ ιστοσελίδα του Ι.Ν. Παντοκράτορος Πατρών είναι πλεόν διαθέσιμη. Η παρούσα ιστοσελίδα θα παραμείνει ως έχει χωρίς όμως να ενημερώνεται. Εντός ορισμένου χρόνου και αφού πρώτα ολοκληρωθεί ομαλά η μεταφορά όλου του περιεχομένου στην ΝΕΑ ιστοσελίδα, τότε και θα αφαιρεθεί. Ενδέχεται να προκύψουν μίκρα τεχνικά θέματα το προσεχή διάστημα.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αγ. Νικόδημος ο  Αγιορείτης

 

Ο πάμφωχος και διαχρονικόςαυτός φωστήρας της Εκκλησίας μας, ο μέγιστος διδάσκαλος της Ορθοδοξίας και του γένους μας, γεννήθηκε στην Χώρα της Νάξου το έτος 1749 από ευσεβείς  και εναρέτους γονείς, τον Αντώνιο και την Αναστασία Καλλιβρούτση.

Κατά την βάπτισή του έλαβε το όνομα Νικόλαος. Νηπιόθεν γαλουχήθηκε με τα ζωογόνα νάματα της ευσεβείας και της πίστεως και ανετράφη "εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου" όπως παραγγέλει ο θείος Παύλος.

Την έμφυτη προς τα θεία κληση του, αύξησε η χριστιανική αγάπη που πήρε από το οικογενειακό του περιβάλλον και μάλιστα απο την εκλεκτή του μητέρα, την δε ευφυϊα του εκαλλιέργησε και πολλαπλασίασε η μελέτη και η σπουδή. Προώδευσε στην αρετή και στην γνώσει κατά τροπο θαυμαστό. Κατ'αρχήν, φοίτησε στην γενετειράτου και στην σχολή του Αγίου Γεωργίου περιοχής Γρότας, χώρας Νάξου, με διδάσκαλο τον Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο, αυτάδελφο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Της γνώσεις του συμπλήρωσε στην περίφημη Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, όπου φοίτησε για πέντε χρόνια με διδάσκαλο τον Ιερόθεο Βουλισμά, διευθυντή της Σχολής αυτής. Στην Σμύρνη έλαβε ο Νικόδημος πληθωρική μόρφωση, που εκτός από την θεολογική επιστήμη περιελάμβανε ακομα γνώσεις φιλοσοφικές, οικονομικές, ιατρικές, αστρονομικές και στρατιωτικές.

Μελετούσε πολύ την Αγία γραφή, τους πατέρες και όλους τους ποιητές. Ηταν άριστος χειριστής του λόγου, γνώριζε την κλασική φιλογία και την ιαμβική γλώσσα. Μιλούσε άριστα την γαλλική, ιταλική και λατινική  γλώσσα επίσης.

Ο Νικόδημος ήταν λάτρης της μοναστικής πολιτείας. Το έτος 1775 ήρθε στην Μονή Διονυσίου του Αγίου όρους. Εκεί εχάρη μοναχός με το όνομα Νικόδημος.

Ως μοναχός διεκρίθη για την οσιοτητά του βίου του, τους πνευματικούς του αγώνες και για την ασκητικότητά του. Πνευματοφόρος. Θεοχαρίτωτος και γνήσιος Πατέρας και ορθόδοξος διδάσκαλος. Δυναμικά απέκρουσε αιρέσεις και κακοδοξίες των ημερών του. Είναι ο πρύτανης των "Κολυβάδων" αυτών που ήθελαν τα ιερά μνημόσυνα να γίνονται Σάββατο και όχι την Κυριακή.

Ακτημοσύνη, παρθενία και υπακοή είναι τα μεγέθη τα οποία έφθασε και εβίωσε σε πληρότητα. Έβλεπε νοερά, ζούσε καθημερινά την αιωνιότητα, αλλά συγχρόνως έβλεπε τα συμβαίνοντα στον περίγυρο. Κοπιάζει, αγρυπνεί , παρακαλεί , συγγράφει, μάχεται κατά των δαιμόνων. Τα κυρότερα έργα του είναι "Ο Αόρατος πόλεμος, Πνευματικά γυμνάσματα, Συμβουλευτικόν Εγχειρίδιον, Κήπος Χαρίτων, Νέον Μαρτυρολόγιον, Εορτοδρόμιον, και τον Συναξαριστή." Είναι αυτός ο πρώτος που τονίζει την αξία και την σπουδαιότητα της συχνής μας Θείας Κοινωνίας. Δέχθηκε τον ουρανό πανέτοιμος, με ήρεμη  την συνείδηση ότι άξια αγωνίστηκε τον "Καλόν αγώνα".

Την Τετάρτη 14 Ιουλίου του έτους 1809 τις πρώτες πρωινές ώρες και σε ηλικία 60 ετών, και στο κελί των Σκουρταίων στις Καρυές του Αγίου Όρους παρέδωσε την οσιακή του ψυχή στο Κύριο. Τα τελευταία του λόγια προ της κοιμήσεως ήταν  "Τον Χριστό έβαλα μέσα μου και πως να μην ησυχάσω; ".

Π.Γερβάσιος Χριστοδουλόπουλος

Ανακοινώσεις - Ομιλίες


Αριθμός Επισκεπτών

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2421811