NEA ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σας ενημερωνουμε πως η ΝΕΑ ιστοσελίδα του Ι.Ν. Παντοκράτορος Πατρών είναι πλεόν διαθέσιμη. Η παρούσα ιστοσελίδα θα παραμείνει ως έχει χωρίς όμως να ενημερώνεται. Εντός ορισμένου χρόνου και αφού πρώτα ολοκληρωθεί ομαλά η μεταφορά όλου του περιεχομένου στην ΝΕΑ ιστοσελίδα, τότε και θα αφαιρεθεί. Ενδέχεται να προκύψουν μίκρα τεχνικά θέματα το προσεχή διάστημα.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ ΛΟΥΚΑ

29 Οκτωβρίου 2017

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας διηγείται δυο θαύματα που έκανε ο Χριστός στην πόλη της Καρπεναούμ. Την ανάσταση της δωδεκάχρονης και μονάκριβης κόρης του Ιαείρου, που ήταν άρχων της συναγωγής και τη θεραπεία μιας γυναίκας που υπέφερε δώδεκα χρόνια από αιμορραγία. Και στις δυο περιπτώσεις που αναφέρονται στο σημερινό ευαγγέλιο, βλέπουμε ότι η πίστη είναι η μόνη γέφυρα που μας οδηγεί κοντά στο Θεό και μετατρέπει την απόγνωση μας, σε ελπίδα και χαρά.

Καθώς ο Χριστός περπατούσε με τους μαθητές Του στην πόλη της Καρπεναούμ, ένας άνθρωπος που όπως προαναφέραμε, ο Ιάειρος πλησίασε τον Χριστό και τον παρακάλεσε να πάει σπίτι του για να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. Παρόλο που κατείχε μια σημαντική θέση για εκείνη την εποχή, αφού ήταν άρχων της συναγωγής, αριστοκράτης. Ο πόνος τον οδηγεί στην ταπείνωση και παρακαλεί το Χριστό για τη θεραπεία του παιδιού του. Με αυτό το γεγονός βλέπουμε πως ο πόνος, λειτουργεί ως μέσο για τη σωτηρία μας. Μέσα από τον πόνο μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο μάταια είναι αυτά που έχουμε στη ζωή και ότι αξία έχουν τα αιώνια αγαθά , η αγιότητα και η αγάπη προς το Θεό και όχι τα υλικά αγαθά που είναι πρόσκαιρα και φθαρτά.

Ο Χριστός δέχθηκε αμέσως την αίτηση του πατέρα που αγωνιούσε για τη ζωή του παιδιού του. Και ενώ πήγαινε στο σπίτι του Ιαείρου, πολύς κόσμος τον ακολουθούσε και τον περιέβαλε ασφυκτικά. Μία γυναίκα άρρωστη, που υπέφερε από αιμορραγία δώδεκα χρόνια και είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία στους γιατρούς , χωρίς να βρει γιατρειά, άγγιξε την άκρη του ενδύματος του Χριστού και έγινε καλά. Είχε τόση πίστη μέσα της που έλεγε πως ΄΄αν αγγίξω την άκρη του ιματίου Του, θα θεραπευτώ ΄΄. Τότε ο Χριστός ένιωσε δύναμη να φεύγει από μέσα Του και ρώτησε ποιος τον άγγιξε. Η γυναίκα παρουσιάστηκε μπροστά Του γεμάτη φόβο για αυτό που της συνέβη. Ο Χριστός της απάντησε ΄΄ θάρρος κόρη μου, η πίστη σου σε έσωσε' πήγαινε στο καλό΄΄. Αυτό το περιστατικό ας γίνει παράδειγμα για όλους εμάς τους χριστιανούς. Ας πλησιάσουμε, ας αγγίξουμε και εμείς το Χριστό με πίστη , μέσα από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας .

Ενώ ο Χριστός ακόμα μιλούσε με τη γυναίκα , ήρθε κάποιος από το σπίτι του άρχοντα της συναγωγής. Ανακοίνωσε στον πονεμένο πατέρα ότι ΄΄ η κόρη σου πέθανε, μην ενοχλείς το Διδάσκαλο ΄΄. Ο Χριστός όταν άκουσε τι είχε συμβεί έδωσε θάρρος και παρηγοριά στον πατέρα λέγοντας του ΄΄ εσύ μη φοβάσαι, μόνο πίστευε και θα σωθεί ΄΄. Φτάνοντας στο σπίτι πήρε μαζί Του τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο ,τον πατέρα και τη μητέρα του κοριτσιού. Όσοι βρισκόντουσαν εκεί θρηνούσαν και έκλαιγαν. Ο Χριστός όμως τους είπε ΄΄μην κλαίτε, δεν πέθανε αλλά κοιμάται΄΄. Όλοι Τον περιγέλασαν αφού είχαν δει ότι το κορίτσι είχε πεθάνει. Ο Χριστός τους έβγαλε όλους έξω , έπιασε το κορίτσι από το χέρι και της είπε ΄΄ κορίτσι σήκω!΄΄. Τότε το κορίτσι αναστήθηκε και αμέσως σηκώθηκε. Τότε ο Χριστός διέταξε να της δώσουν να φάει ενώ οι γονείς είχαν μείνει κατάπληκτοι. Ήταν όντως μεγάλο θαύμα η ανάσταση του κοριτσιού από το Χριστό.

Αγαπητοί μου αδελφοί , μέσα από τα θαύματα που μας αφηγούνται οι Ευαγγελιστές βλέπουμε την καινούργια πραγματικότητα που μας προσφέρει ο Χριστός . Ο πόνος ας γίνει η αιτία να μας φέρει κοντά στο Θεό, στη Βασιλεία των ουρανών , όπου δεν υπάρχει φθορά και πόνος . Αυτό είναι ένα μήνυμα, μια αλήθεια που παίρνουμε από το σημερινό ιερό ευαγγέλιο. Ας τρέχουμε κοντά στο Θεό , ας πιστεύουμε και ας δείχνουμε εμπιστοσύνη σε Αυτόν. Γιατί εκείνος γνωρίζει τον πόνο μας, τα προβλήματα μας. Είναι δική μας επιλογή αν θα βάλουμε στη ζωή μας το Χριστό ώστε να έχουμε μια πορεία αναστάσιμη. Γι ΄ αυτό η ζωή μας θα πρέπει να είναι γεμάτη ταπείνωση και όχι εγωισμό, όπως έπραξε ο Ιάειρος. Και γεμάτη θάρρος και πίστη όπως είχε η γυναίκα που θεραπεύτηκε. Αμήν!

π. Θ. Κ.

Ανακοινώσεις - Ευαγγέλια


Αριθμός Επισκεπτών

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2424627